Home » 3D Hardware » Prusa i3 MK3S(+) 3D printer uitgelicht.

Prusa i3 MK3S(+) 3D printer uitgelicht.

Gepubliceerd op 9 november 2021 om 14:34

Bovenstaande video gaat over de Prusa i3 MK3. Dit artikel gaat over de S versie die de hieronder beschreven verbeterpunten kent.

 

Vandaag gaan we nader in op een bijzondere 3D printer, de originele Prusa i3 MK3S. De Prusa i3 MK3S is een opvolger van de Prusa i3 MK2 / S 3D printer. Deze MK2S werd destijds in 2018 door velen gezien als 1 van de beste 3D printers in dat jaar. Het model werd vaak omschreven als zijnde een "werkpaard" gezien zijn stevige constructie en degelijkheid.

Het merk heeft haar naam te danken aan zijn oprichter Joseph Prusa, zie video. Hij is het brein achter de organisatie en een welbekend een veel gezien persoon in de wereld van het 3D printen. Een boegbeeld zullen we maar zeggen.

Eén van de belangrijkste kenmerken waar u een Prusa machine aan kunt herkennen is de mogelijkheid de 3D printer uit te breiden en aan te passen naar uw eigen wensen. De MK3S is net als zijn voorgangers beschikbaar in een aantal verschillende formaten, Zowel als "bouwpakket" als "fabriek klaar" kan dit model geleverd worden. Let op! Dit is niet bij elke leverancier het geval, dus kijk goed naar wat u bestelt.

Hoewel het uiterlijk van de Prusa I3 MK3S niet heel veel afwijkt van haar voorgangers is dit absoluut wél het geval. Technisch heeft dit model zeer veel meer te bieden. Daarnaast is kenmerkend voor dit model dat het een open structuur heeft. Dit maakt dat u overal goed bij kunt en goed zicht heeft op het printproces. 

Als het om de printkwaliteit gaat is de MK3S zeker een topper en zeker voor diegene die houdt van een beetje sleutelen heeft er de beste keuze aan. De printer is ontworpen en gefabriceerd op basis van gebruikers-feedback en dat is echt merkbaar. Zo heeft de extruder een aantal verbeteringen doorlopen die het gebruik sterk verbeteren en het onderhoud vergemakkelijken. Een ander voorbeeld is het probleem van de resonantie zoals bij veel andere 3D printers het geval is. Prusa heeft dit nagenoeg, dan wel niet volledig, geëlimineerd waardoor de MK3S 3D printer heel geruisloos zijn werk doet. 

Ook gaat het beter om met transparante en reflecterende filamenten doordat er een hybride filamentsensor is aangebracht. Het apparaat is voorzien van Bondtech tandwielen die zorgen voor een gestage filament-toevoer, er minder slip is en de duwkracht wordt vergroot. Het filament wordt door deze tandwielen aan twee zijden goed vastgegrepen hetgeen vooral voor zowel moeilijkere filamentsoorten als flexibelere filamenten grote voordelen geeft.

Het filament wordt automatisch geladen. Het wordt in de extruder geleid en een sensor detecteert het en zuigt het als het ware in de machine. De gebruiker hoeft daarna slechts het type filament in te voeren en het 3D printen kan beginnen.

De MK3S is voorzien van een metalen en magnetische heatbed. Het betreft een gelegeerde PEI gecoate veren staalplaat die het verwijderen van het 3D geprinte object enorm vergemakkelijkt vergeleken met zijn voorgangers. Er is ook een PEI plaat met een ruwer poedergecoate oppervlak zodat materialen als Nylon met alle gemak kunnen worden verwijderd.

Valt de stroom onverhoopt een keer uit? Geen probleem voor deze 3D printer. Zodra de stroom weer is ingeschakeld gaat het gewoon verder met waar het was gebleven alsof er niets is gebeurd. Ook kan de MK3S door specifiek technieken aan de drivers en het moederbord detecteren of er lagen zijn overgeslagen en dit vervolgens herstellen. Twee temperatuur sondes, de zogenaamde Pinda-2 sondes zorgen ervoor dat de temperatuur in de omgeving als in het printmechanisme continue worden gemonitord. Dir waarborgt een veilige en optimale gebruikstemperatuur met een foutloos 3D geprint object als resultaat.

Het verwisselen van het filament is een koud kunstje met de MK3S. Op het LCD display selecteert u eenvoudig het uitwerpen van het huidige filament en vervangt het door een ander soort of kleur. Het is allemaal echt heel eenvoudig gemaakt voor u!"

"Place on Face" is een andere optie waarmee Prusa zijn printers aan de man brengt. Met deze functie kunt u het printobject draaien in de door u gewenste positie zodat u er het beste zicht op houdt. Het proces wordt er niet door verstoord. Ook kunt u met de "CUT" functie het printobject in tweeën delen, mocht u dat willen natuurlijk.

Met de SD kaart die u aan de voorkant in de SD ingang schuift geeft u de printer de door u gewenste opdrachten door. De software van de LCD gebruikersinterface is duidelijk en eenvoudig te hanteren, ook voor een beginner. Een "stealth modus" stelt u in staat de printsnelheid te regelen. Een langzamere printsnelheid is stiller maar heeft dus een terugval in de snelheid. Vergeet u niet dat op de hoogste printkwaliteit een object 3D printen makkelijk 7 of 8 uur kan duren. U kunt de tijdsduur omlaag brengen door de printkwaliteit iets te verlagen zonder al te veel aan de kwaliteit toe te geven.

Korte samenvatting van de verbeterpunten zoals ook beschreven op de website van bol.com ;

NIEWE FILAMENT SENSOR

De vorige sensor werkte niet goed met sommige specifieke filamenten. De nieuwe sensor gebruikt de optische sensor die wordt geactiveerd door een eenvoudige mechanische hendel. Deze sensor bekommert zich niet om de optische eigenschappen van het filament en kan niet kapot gaan vanwege mechanische slijtage.

BETTER SERVICE & PRINTS

Dankzij de volledig herziende extruder is het vervangen van de nozzle of PTFE-buis eenvoudiger dan ooit tevoren. Als bonus bevinden de nozzle en de extrudermotor zich veel dichter bij de X-as, dit betekent ook minder resonantie en betere printkwaliteit. MK3S+ is ook beter in het printen van flexibele materialen.

TIENTALLEN TWEAKS

MK3S+ omvat alle cumulatieve upgrades van de gehele levenscyclus van de MK3, zoals echte Gates riemen, textielsleeves, een nieuw Einsy-houder voor een gemakkelijkere Raspberry Pi-verbinding, een antiroestlaag op gladde PEI-platen en, natuurlijk, tientallen firmware updates en Verbeterde kunststof onderdelen.

Succes met uw aankoop!

360nu.nl

360nu.nl


«   »