Home » 3D Medisch » 3D geprinte pleisters beter dan vaccins in de strijd tegen Covid ? (Deel2)

3D geprinte pleisters beter dan vaccins in de strijd tegen Covid ? (Deel2)

Gepubliceerd op 5 december 2021 om 20:25

Eind september van dit jaar hadden wij al de nodige aandacht besteed aan dit onderwerp. U kunt dat artikel hier terugvinden. Omdat het een zeer belangrijk onderwerp betreft in deze huidige pandemie-periode, zijn we van mening dat het goed is om hier nog wat vervolg aan te geven. Deel 2 dus over de 3D geprinte pleisters in de wereldwijde strijd tegen Covid-19.

Wetenschappers van Stanford University en de University of North Carolina in Chapel Hill hebben geclaimd dat een 3D-geprinte vaccinpleister die ze hebben ontwikkeld een minder pijnlijk alternatief zou kunnen voor traditionele naalden en ook nog eens een sterkere immuunrespons zou kunnen genereren. Dat vraagt natuurlijk om meer uitleg.

De onderzoekers zeiden dat de pleisters kunnen worden aangepast om verschillende vaccinpleisters te ontwikkelen voor griep, mazelen, hepatitis en nu zijn er dus ook vaccinpleisters tegen COVID-19 i.p.v. de bekende traditionele vaccins.

"Door deze technologie nog verder te ontwikkelen, hopen we de basis te leggen voor een nog snellere wereldwijde inzet van vaccins, in lagere doses, op een pijn- en angstvrije manier, waardoor iedereen meer toegang krijgt tot vaccins", zei Joseph DeSimone, professor en senior auteur van het onderzoek, al in een persbericht van 23 september j.l.

DeSimone is hoogleraar translationele geneeskunde* en chemische technologie aan de Stanford University en emeritus hoogleraar aan de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill. Hij werkte met een team van beide universiteiten aan de ontwikkeling van de Covid patch, die ze beschreven in een medisch magazine dat in augustus j.l. werd gepubliceerd in het "Proceedings van de National Academy of Sciences". *(Translationele geneeskunde is een discipline dat zich richt op de toepassing van fundamenteel onderzoek in de praktische patiënten verzorging.)

De polymere vaccinpleister is één vierkante centimeter groot en bevat 100 3D-geprinte micronaalden. Deze naalden zijn ongeveer 700 micrometer lang, wat net genoeg is om de huid te breken om zo een ​​vaccin af te geven.

De onderzoekers zeiden dat het afleveren van vaccins in huidcellen een verhoogde werkzaamheid kan vertonen ten opzichte van naaldprikken, omdat de huid vol is met immuun cellen. Traditionele naalden worden daarentegen door de huid en in de spieren of in de weefsel laag onder de huid geïnjecteerd.

Het team zei dat hun vaccinpleisters, wanneer ze op muizen werden getest, een immuunrespons bereikten die 50 keer groter was dan vaccins die onder de huid werden afgeleverd en 10 keer groter dan vaccins die in een armspier werden afgeleverd.

Aangezien vaccinaties met traditionele naalden pijnlijk kunnen zijn voor veel mensen die ze toegediend krijgen, is dat voor velen een reden de vaccinatie niet te nemen. Het team van Stanford en de Universiteit van North Carolina zei dat vaccinpleisters in vergelijking met micronaalden pijnloos zijn. Wellicht is door deze methode een hogere vaccinatiegraad te behalen in het geval van een pandemie zoals de huidige, aldus de onderzoekers.

Er zijn ook een aantal andere voordelen van de 3D-geprinte pleisters: terwijl veel injectienaalden moeten worden bewaard in diepvriezers of koelkasten voordat ze door een professional worden toegediend, zullen vaccinpleisters mogelijk geen speciale opslag vereisen en kunnen ze zelf worden toegediend. Deze factoren betekenen dat vaccinpleisters naar elke plaats ter wereld kunnen worden verzonden, omdat er geen speciale behandeling vereist is en mensen zelf de pleisters kunnen aanbrengen.

De truc is wel om de vaccinpleister rechtstreeks op de huid aan te brengen, die vol zit met immuun cellen waarop vaccins zich richten. De resulterende immuunrespons van de vaccinpleister was 10 keer groter dan het vaccin dat met een naaldprik in een armspier werd afgeleverd, volgens een studie uitgevoerd bij dieren en gepubliceerd door het team van wetenschappers in de  Proceedings van de National Academy of Sciences.

Onderzoeksresultaten tonen aan dat de vaccinpleister een significante T-cel- en antigeen specifieke antilichaamrespons genereerde die 50 keer groter was dan een injectie die onder de huid werd toegediend. Die verhoogde immuunrespons zou kunnen leiden tot dosisbesparing, waarbij een micronaaldvaccinpleister een kleinere dosis gebruikt om een ​​vergelijkbare immuunrespons te genereren als een vaccin dat wordt afgeleverd met een naald en een spuit.

De micronaald-patches zijn 3D-geprint aan de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill met behulp van een CLIP-prototype 3D-printer die DeSimone heeft uitgevonden en wordt geproduceerd door CARBON, een Silicon-Valley-bedrijf dat hij mede heeft opgericht.

"Een van de grootste lessen die we tijdens de pandemie hebben geleerd, is dat innovatie in wetenschap en technologie een wereldwijde reactie kan maken of breken". Gelukkig hebben we biotech- en gezondheidswerkers die voor ons allemaal de grenzen van de mogelijkheden verleggen", aldus Professor DeSimone.

Het team van microbiologen en chemische ingenieurs blijft innoveren door RNA-vaccins, zoals de Pfizer en Moderna COVID-19-vaccins, te formuleren in micronaaldpleisters voor toekomstige tests.

 

360nu.nl


«