Home » 3D Productie (AM) » 3D geprint stuur brak "gewoon" af.

3D geprint stuur brak "gewoon" af.

Gepubliceerd op 19 augustus 2021 om 17:47

De Olympische Spelen in Japan hadden een enorme vlucht genomen in 3D-geprinte sportmaterialen die werden gebruikt tijdens de diverse wedstrijden in Tokio.

 

Vooral de wielrenners maakten gebruik van AM-technologieën om een ​​leger aan AM-producten op de olympische baan te demonstreren. Je kon het zo gek niet bedenken of een onderdeel was wel "3D printed" of gewoon op zijn Nederlands gezegd, vervaardigd door middel van een 3 dimensionale printer.

 

Gezien de enorme toename van AM-hardware in de spelen van 2021, was het natuurlijk niet te voorkomen dat we het eerste 3D geprinte onderdeel zagen stranden tijdens het Olympisch evenement in het voor ons verre Japan.

 

En jawel, het 3D-geprinte stuur van de Australische wielrenner Alex Porter brak onverhoopt af tijdens de kwalificatie voor de achtervolging van de mannen vorige week maandag. In bovenstaande afbeelding zie je het defecte stuur in de linkerbovenhoek van de afbeelding over de baan schieten.


Gelukkig raakte niemand ernstig gewond, afgezien van wat schaafwonden bij Porter, wat op zich vrij opmerkelijk is als je bedenkt dat hij met Ca 60-70 km per uur de grond keihard raakte.


Omdat het voorval als overmacht werd  bestempeld mochten de Australiërs opnieuw starten van de wedstrijdleiding. Dit wordt vaker gezien als een wedstrijd door een dergelijk voorval moet worden gestopt,. Het Australische team reageerde daarom ook supersnel door de wedstrijdleiding een tweede poging te vragen. Dit werd zonder enig probleem geaccepteerd met een opluchting natuurlijk voor de aangeslagen Australiërs. Het zal je maar gebeuren na jaren voorbereiding dat je "in no time" strandt door een afgebroken stuur. Je denkt aan veel wat misschien fout kan gaan maar toch niet aan een gebroken stuur.

Met slechts Ca 25 minuten om te herstellen van de enorme klap, deed het Australische team de tweede poging en kwam uiteindelijk op een eervolle 5e plaats. De 1e plaats was voor het Deense team die haar geluk niet op kon. Dit betekende dat Australië moest gaan strijden voor de bronzen medaille in het Aziatische Tokio. 

Het zogenaamde "Madison-stuur" (hierboven rechts afgebeeld) werd en wordt geproduceerd door het Australische fietsbedrijf Bastion, dat in het jaar 2015 werd opgestart door een aantal -voormalig- ingenieurs uit met name de auto-industrie. Ze produceren kwalitatieve en aangepaste fietsen en vele bijbehorende componenten en ze beweren zelfs het enige fietsbedrijf ter wereld te zijn die produceren op basis van "Titanium 3D-printen". Ze gebruiken weer andere printers, de zogenaamde "Renishaw" apparaten voor de fabricage van hun titanium onderdelen. Heel fijn maar Porter zal daar op dit moment weinig interesse in hebben. Het laatste woord tussen het Australische team en Bastion zal nog niet zijn gevallen.

 

360nu.nl

360nu.nl


«   »