Home » BIM levels. Wat zijn dat?

BIM levels. Wat zijn dat?

Gepubliceerd op 26 juli 2021 om 09:57

BIM Informatiebrochure
PDF – 1,5 MB
BIM 360 Docs
PDF – 1,6 MB

Werkt uw organisatie nog op papier of misschien met 2D tekeningen? Is BIM reeds geïmplementeerd of heeft u zelfs uw gebouwbeheer aan een BIM model gekoppeld? In alle gevallen kunnen we uw organisatie indelen in een BIM Level. Lees hieronder wat de BIM Levels zijn en hoe u erachter komt in welk Level uw organisatie zich bevindt.

Wat zijn BIM Levels?

Het BIM Level model, is een door de Bouw Informatie Raad gemaakt model, gebaseerd op het BIM maturity model van de UK BIM Taskforce. Dit model is een groeimodel voor BIM en de BIM Levels kenniskaart (zie afbeelding hierboven) biedt handvaten voor communicatie over BIM-implementatie. Aan de hand van deze BIM Levels kunt u inschatten hoe ver uw organisatie of samenwerkende partners met BIM zijn. Het is zelfs goed denkbaar dat u in de toekomst op basis van het BIM Level model uw BIM-partners kiest.

Er zijn 4 BIM Levels (Level 0 tot en met 3). In Level 0 is er sprake van een lage samenwerking en wordt er ontworpen op papier, in CAD of eventueel met behulp van Word of Excel. Papieren versies worden met het team gedeeld om informatie over te dragen. In BIM Level 1 is er sprake van gedeeltelijke samenwerking en worden 2D schetsen gecombineerd met 3D modellen in een Common Data Environment (CDE). Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijven die hun projecten (deels) uitwerken met behulp van Autodesk Revit en hun ontwerpen intern of extern delen met BIM 360 Docs.

Vanaf BIM Level 2 kunnen we eigenlijk pas echt spreken van BIM. Hier worden dimensies als tijdmanagement en kostencalculaties toegevoegd. Er is sprake van volledige samenwerking en gedeeltelijke interoperabiliteit door het gebruik van losse BIM modellen.

BIM Level 3 is het ideale niveau. In Level 3 is er sprake van volledige integratie en kan ook wel gesproken worden van iBIM (integrated Building Information Modelling). Er is sprake van volledige samenwerking en integratie in een cloudomgeving inclusief Asset Life Cylce Management (6D).

In welk BIM Level zit mijn organisatie?

Een belangrijke vervolgvraag is: Waar bevindt mijn organisatie zich binnen dit model? Op basis hiervan kunt u namelijk bepalen wat het huidige uitgangspunt is en wat een logische vervolgstap is. Hiermee helpt Itannex u graag. Tijdens een BIM Awareness sessie of een BIM Inventarisatie brengen wij uw organisatie in kaart. Wij gaan in gesprek met een doorsnede van de organisatie en geven direct toepasbaar advies hoe de organisatie naar een hoger BIM Level kan komen. Het kan echter ook simpeler. Door met één van onze adviseurs in gesprek te gaan over BIM, BIM Levels en uw organisatie krijgt u al meer inzicht in uw huidige situatie en eventuele kansen voor uw bedrijf.

Bron: Itannex.com

 

360nu.nl

360nu.nl


«   »