Home » Wel of niet zelf printen?

Wel of niet zelf printen?

Gepubliceerd op 6 augustus 2021 om 11:56

3D-printen is een geweldige productietechnologie, maar het is niet altijd de meest kosteneffectieve keuze. Ontdek wanneer het goedkoper is om te kopen of zelf te maken!


Voor veel makers leidt de behoefte aan of het verlangen naar iets vaak tot de vraag: "printen of kopen?" En hoewel 3D-printen een lange weg heeft afgelegd, is het de noodzaak om items te kopen nog lang niet volledig vervangen. Dus, waar trek je de grens?

In dit artikel onderzoeken we wanneer het wel en niet de moeite waard is om iets te 3D-printen. Het antwoord hangt af van een aantal factoren, waaronder het onderdeel zelf, de apparatuur die nodig is om het te maken, waarvan het is gemaakt, de vereiste kwaliteit en hoeveel tijd u bereid bent te besteden. U moet met al deze factoren rekening houden bij de keuze tussen het 3D-printen van een onderdeel of het kopen van een kant-en-klare versie ervan.

U kunt ook rekening houden met andere factoren, zoals maatwerk en bepaalde ontwerpelementen. 3D-printen is bijvoorbeeld nuttig geweest voor de tandheelkundige industrie, omdat op maat gemaakte 3D-geprinte tandmallen op basis van 3D-scans zeer nauwkeurig kunnen zijn. Een ander voorbeeld zijn bepaalde vliegtuigonderdelen met complexe inwendige geometrieën die eenvoudig te printen zijn, maar complex om te maken met behulp van andere productietechnieken.

Beide voorbeelden zijn erg duur om 3D-geprint te krijgen, maar ze hebben andere voordelen. In sommige gevallen kan 3D-printen, ondanks de kosten, een meer geschikte productiemethode zijn, dus er komt meer bij kijken dan alleen de prijs. Hier zullen we een aantal dingen bekijken om over na te denken wanneer u de beslissing neemt om een ​​onderdeel af te drukken of gewoon te kopen.

De eerste factor betreft het materiaal en de kwaliteit van uw gewenste product. Hoewel de kosten van filament bijna altijd lager zijn dan de kosten voor het kopen van een afgewerkt product, moet u nadenken over hoe u wilt dat het eindresultaat eruitziet en wat de beoogde functie is. 3D-geprinte items zijn vaak gemaakt van plastic; is dit een geschikt materiaal voor uw onderdeel? Als dat niet het geval is, wilt u het misschien kopen of investeren om het via online afdrukservices te laten bedrukken in metaal of verbeterde kunststoffen. Metaal en andere zeer sterke 3D-afdrukbare materialen kunnen veel duurzaamheid en andere voordelen bieden.

Onderdelen die zijn geprint van Onyx-materiaal zijn bijvoorbeeld robuust en warmte-afbuigend in vergelijking met items die zijn gemaakt van standaard 3D-printmaterialen. Het kan echter duur zijn om een ​​onderdeel 3D te laten printen in materialen zoals Onyx of metaal, dus deze optie is het misschien niet waard.

Voorbeelden van onderdelen van hoogwaardig kunststof zijn onder meer bepaalde dronepropellers en auto-onderdelen. Om de tand des tijds en alle weersomstandigheden te weerstaan, zijn deze kunststoffen duurzamer, maar mogelijk niet compatibel met een desktop FDM-printer.

Enkele voorbeelden van onderdelen die doorgaans zijn gemaakt van plastic van lage kwaliteit zijn goedkope pennen en omslagen. Deze basisproducten zijn bedoeld voor gebruik binnenshuis en worden zo goedkoop verkocht dat het gebruik van hoogwaardig plastic voor de fabrikant een beetje geldverspilling zou zijn. Het 3D-printen van een artikel dat al zo goedkoop is geproduceerd, zal u waarschijnlijk geen geld besparen.

Maar aan de andere kant kan het de moeite waard zijn om te betalen voor kwaliteitsmaterialen. Onderdelen die direct van het printbed komen, missen vaak de oppervlakteafwerking die u misschien zoekt. 3D-geprinte onderdelen hebben misschien niet dezelfde visuele aantrekkingskracht als in de winkel gekochte producten, althans niet zonder veel tijd aan nabewerking te besteden. Andere eigenschappen, zoals sterkte, zijn misschien niet zo indrukwekkend in 3D-geprinte onderdelen, hoewel er manieren zijn om dit aan te pakken.

Uiteindelijk komt het allemaal neer op een simpele vraag: weegt de (potentieel) hogere kwaliteit van een aangekocht onderdeel op tegen de kostenbesparing van zelf 3D printen?

Vergeet niet dat hoogwaardig materiaal en afwerking niet ten koste gaan van maatwerk. Als u een uniek ontwerp in gedachten heeft, maar niet denkt dat u de gewenste eigenschappen of esthetiek kunt bereiken, is er altijd een tussenoptie: 3D-printservices.

 

360nu.nl


«   »