Home » 3DP haaienvinnen voor (dieren)bescherming en educatie.

3DP haaienvinnen voor (dieren)bescherming en educatie.

Gepubliceerd op 12 augustus 2021 om 18:28

TRAFFIC is een van de meest bekende organisaties tegen stropers en stroperij. Het heeft een behoorlijke bibliotheek met 3D-afdrukbare haaienvinnen ontwikkeld en gefabriceerd om bijvoorbeeld douanebeambten beter te informeren over de verscheidenheid aan haaienvinnen die ze kunnen tegenkomen in hun werk bij het handhaven van wetten met betrekking tot de handel van haaien en andere wilde dieren. De "Non government Organisation" (NGO) gebruikte laserscanning om 3D-modellen vast te leggen van een aantal vinnen (gedroogd) van op de CITES-lijst vermelde soorten, verzameld door haaienexpert Debra Abercrombie. Zij had ze eerder al gebruikt voor het opleiden van douane- en visserijfunctionarissen wereldwijd.

In dit artikel wordt uitgelegd waarom hun diensten zo vreselijk waardevol zijn.

De vreselijke praktijk van het "ontvinnen" van haaien zou namelijk zijn toegenomen als gevolg van de vraag naar onder andere soep en traditionele "medicijnen" met name in de regio Azië-Pacific. Schattingen van de omzet van de wereldwijde haaienvinnenmarkt wordt geschat op meerdere miljarden dollars! Het trieste gevolg is echter de dood van maar liefst 60-100 miljoen haaien per jaar, waardoor specifieke soorten voor eens en altijd worden uitgeroeid en vreselijke natuurschade wordt toegebracht aan de omringende ecosystemen. Inmiddels zijn er meer dan 40 haaiensoorten opgenomen in de "Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES)" die de export van producten van wilde dieren in het algemeen, dus ook haaien, reguleert en controleert. 

Blauwe haaienvinnen (borstvinnen) worden 3D-lasergescand met behulp van de nieuwste 3D-beeldsoftware.
Het idee om replica's in 3D te printen is bedacht door Charlene da Silva, een haaienwetenschapper bij het "South African Department of Forestry, Fisheries and Environment (DFFE)". Met financiering van het Arcadia-fonds begon TRAFFIC met het scannen en deze vervolgens voor te bereiden op het 3D-printen via selectieve laser sintering (SLS). De grove bewerking van het nylon imiteert niet alleen de structuur van gedroogde haaienvinnen, maar maakt het ook gemakkelijker om de replica's te schilderen zodat ze nog minder zijn te onderscheiden van echte haaienvinnen!


Diverse kunstenaars van "Cosmesis Advanced Prosthetics" in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad (Capetown) waren zo in staat om de vinnen in te kleuren op basis van vele foto's en referentiekaarten, met meerdere lagen verf die werden gebruikt om bijvoorbeeld de  authentieke markeringen en identificerende kenmerken van een soort na te bootsen. De Oceanische witpunthaaien hebben bijvoorbeeld gevlekte markeringen die douanebeambten kunnen gebruiken voor gemakkelijke identificatie. Vervolgens werden QR-codes op de vinnen gedrukt, zodat deze beambten snel informatie over het specifieke soort met een  een simpele smartphone konden ophalen.

Om het gebruik van deze mogelijkheden nog verder uit te bouwen, heeft TRAFFIC hun 3D modellen online gezet zodat iedereen die voor bijvoorbeeld een beschermingsorganisatie werkt, de maar liefst 22 haaienvinnen van 11 soorten kunnen downloaden en 3D afdrukken (3DP)  . Het zou natuurlijk heel makkelijk zijn door ze direct na het printen te schilderen, maar de online gebruiksaanwijzing van de NGO biedt stapsgewijs de manier voor het zelf beschilderen, om zo de echtheid van de replica's te bevorderen.

 

Het is hopelijk iedereen wel helder dat de noodzaak om deze haaiensoorten te beschermen van uitermate groot belang is in een ecosysteem dat anders een verwoestende ineenstorting zal ondervinden. Hoe dit doel wordt bereikt, is op zich een andere stap. Er is tot dusverre geen probleem met het distribueren van computerbestanden voor deze 3D-afdrukbare replica's. Toch mag er van worden uitgegaan dat er overheden van bepaalde staten zich zullen verzetten. In het midden laten we dan maar welke dat zouden zijn.

Deze handelsovereenkomst werd in1975 definitief tot stand gebracht als keihard antwoord op de genadeloze stroperij van olifanten en neushoorns op het Afrikaanse continent en op andere handelsproblemen, waaronder de houtindustrie. TRAFFIC is een gezamenlijk programma van het Wereld Natuur Fonds (WWF) en de "International Union for the Conservation of Nature", afgekort "IUCN", die gelukkig al heel wat resultaten hebben bereikt, ondanks hevige en zelfs beangstigende kritiek.  

Beiden zijn er namelijk van beschuldigd de belangen van bedrijfssponsors te stellen boven die van ecosystemen, wilde dieren en diverse inheemse bevolkingsgroepen!  Voor wat daar van waar is natuurlijk, het is nogal een heftige beschuldiging in ieder geval.

Om deze redenen hebben sommigen betoogd dat CITES meer heeft gefungeerd als een instrument om zich economisch te richten op niet-westerse/noordelijke landen vanwege hun rol in de handel in producten van wilde dieren. NGO's zoals het WWF, IUCN en TRAFFIC kunnen dan helpen om in onbalans geraakte handelsrelaties zaken af te dwingen en, als het WWF blijft deelnemen aan soortgelijke activiteiten als in de jaren tachtig, zelfs kunnen helpen bij het oplossen van internationale conflicten. In zijn boek "At the Hand of Man" documenteerde voormalig New York Times en New Yorker journalist Raymond Bonner hoe het WWF een aantal Afrikaanse landen onder hoge druk zette om een ​​CITES-verbod op ivoor te steunen, ondanks hun onwil, moesten de staten het "slikken" vanwege hun kwetsbare economie en handelsrelaties.

Desalniettemin zijn degenen achter het TRAFFIC-project hier waarschijnlijk niet op de hoogte van deze complexe relaties en doen ze gewoon hun best om de juiste autoriteiten te informeren over het identificeren van haaienvinnen. Hiervoor kunnen we hun bedanken voor de enorme inspanning vanwege zijn uniekheid en als mogelijk voorbeeld voor het opleiden van anderen.

 

360nu.nl


«   »