Home » Solar racen door de Sahara in 3D geprinte auto.

Solar racen door de Sahara in 3D geprinte auto.

Gepubliceerd op 18 augustus 2021 om 09:23

Zonneautoracen verwijst naar competitieve races van elektrische voertuigen die worden aangedreven door zonne-energie die wordt verkregen uit zonnepanelen op het dak van de auto. Historisch gezien worden deze uitdagingen vaak uitgevoerd door universiteiten om de technologische vaardigheden van hun studenten te ontwikkelen. Hoe meer competities er zijn, hoe meer ingenieursstudenten de geavanceerde productieprocessen leren kennen om zo de best presterende raceauto's te maken, met als uiteindelijk doel "groenere" manieren van racen te vinden!

Met deze gedachten in het achterhoofd wordt binnenkort de "Solar Challenge Marokko" gereden , een gloednieuwe solar race in de Marokkaanse Sahara. De race zal plaatsvinden van 23 oktober tot 30 oktober 2021. Een bemanning van 20 ingenieursstudenten ( het Agoria Solar Team genaamd) van de Leuvense universiteit hebben besloten om de grenzen verder te verleggen en hun auto naar de rand van de techniek te brengen.

Technische studententeams over de hele wereld zullen strijden in een rit van 2500 kilometer langs de uitlopers van het Atlasgebergte. Dit is dan ook precies waar de Belgische nieuwe "zonnewagen" zijn naam aan te danken heeft: de "BluePoint Atlas".

Met slechts drie wielen heeft de "BluePoint Atlas" een unieke kogelvorm die bedoeld is om tijdens het rijden een minimale luchtweerstand te ondervinden, wat uiteindelijk leidt tot een lager energieverbruik van de door solar-energie aangedreven auto. Het hart van deze machine wordt gevormd door een elektromotor die een rendement van maar liefst 98% levert!

Het team gebruikte de software van Materialise - ("Magics") voor het bouwen en voorbereiden van gegevens.  “De software maakt alles makkelijker en sneller. Hiermee konden we ervoor zorgen dat alle onderdelen in 3D te printen en van hoge kwaliteit waren, waardoor kostbare bouwfouten werden vermeden”, zegt het teamlid van Agoria Solar.

Materialise, hun technologiepartner, legt uit dat wanneer je deelneemt aan een uithoudingsrace van ruim tweeduizend kilometer, alles mogelijk is, en de geringste rij- of zelfs technische fout kan alles in gevaar brengen. Het is dus essentieel om ervoor te zorgen dat er betrouwbare leveranciers zijn, zeker als er dus vijf dagen in het midden van de Sahara-woestijn wordt gereden!

"We kunnen niet wachten om de prestaties van de "BluePoint Atlas" in de praktijk te brengen", aldus Materialise.

 

360nu.nl

360nu.nl


«   »