Home » 3D trommelvlies op de markt.

3D trommelvlies op de markt.

Gepubliceerd op 24 augustus 2021 om 18:59

Het trommelvlies is een dun, rond stuk weefsel dat trilt als reactie op geluidsgolven en zet deze om in elektrische signalen die de hersenen kunnen interpreteren. Maar het kan zijn werk niet zo goed doen als het wordt doorboord door vreemde voorwerpen zoals wattenstaafjes of verwondingen door extreem harde geluiden. Nog erger, zonder deze natuurlijke barrière kunnen virussen en bacteriën in het binnenoor komen en ernstige infecties veroorzaken.

 

Perforaties in het trommelvlies leiden tot pijn en gehoorverlies en kunnen lastig te repareren zijn. In Harvard hebben ze met de "Phonograft" de oplossing gevonden. De PhonoGraft, ontwikkeld door wetenschappers van Harvard, is een 3D-geprint implantaat dat de schade kan herstellen door natuurlijke cellen "aan te moedigen" om nieuw weefsel te genereren, en nu is het in commerciële productie gegaan.

 

Momenteel is de beste behandeling een zogenaamde tympanoplastiek, waarbij het gat wordt gerepareerd met behulp van transplantaten van het eigen weefsel van de patiënt. Maar het eindresultaat geleidt geluid niet zo goed als een gezond trommelvlies, de procedure vereist een incisie (insnede) achter het oor, en het kan vaak mislukken en moet dan opnieuw worden uitgevoerd met alle vervelende gevolgen voor de patient.

 

De "PhonoGraft" is ontworpen om die problemen op te lossen. Het kunst-implantaat bootst de behoorlijk complexe vorm van het natuurlijke trommelvlies na, dat is voorzien van "spaken" zoals een fietswiel, en het is gemaakt van een speciaal ontwikkelde inkt op basis van synthetisch polymeer voor 3D-printen. Het implantaat zelf werkt niet alleen om het gehoor te herstellen of verbeteren, maar het biedt ook een zeer goede ondersteuning voor de eigen cellen van de patient om te regenereren. Tests bij chinchilla's (een knaagdier), die een behoorlijk vergelijkbare anatomie en gehoorbereik hebben als mensen, bleken zeer bemoedigend.

 

De nieuwe uitvinding is ontworpen met een spaakwieltextuur om het natuurlijke trommelvlies beter na te bootsen.
Na ca 12 weken na het implanteren van het verfijnde transplantaat in het oor van de chinchilla, hadden ze bij Harvard een echt eureka-moment", zeggen enkele onderzoekers van het wetenschappelijk project. “De gehoortesten wezen zelfs op een volledig herstel van de geluidsgeleiding, wat vanaf het begin al een grote hindernis was. "Daarna hebben we voor het eerst met een endoscoop (klein cameraatje dat via een smal buisje in het lichaam wordt aangebracht) door de gehoorgang van het diertje gekeken. Wat we tot onze verbazing zagen was slechts de basisconstructie van ons transplantaat dat werd vervangen door nieuw weefsel – een prachtig gereconstrueerd trommelvlies met zijn typische radiaal-cirkelvormige patroon.” Als een extra meevaller kan de PhonoGraft zelfs door de gehoorgang heen worden ingebracht, waardoor de operatie minder invasief wordt, hetgeen wil zeggen dat er minder in het weefsel behoeft te worden gesneden.

 

Het Amerikaanse team werkt nu aan het verkrijgen van toestemming van de FDA om de PhonoGraft voor menselijke patiënten in te zetten. Andere soortgelijke implantaten zijn overigens ook in de maak. Zo maken ze in Australië bijvoorbeeld de zogenaamde "ClearDrum", maar dat voor een andere keer.

Het team demonstreert het apparaat in de bijgaande video.

Over Harvard en de FDA: De Harvard-universiteit is een Amerikaanse particuliere universiteit die hoofdzakelijk in Cambridge is gevestigd. De Harvard Business School ligt samen met de sportfaciliteiten tegenover de rest van de campus aan de kant van Boston aan de rivier de Charles. De Food and Drug Administration, afgekort FDA, is het agentschap van de federale overheid van de Verenigde Staten, dat de kwaliteit van het voedsel en de medicijnen in brede zin controleert. Het controleert ook de behandeling van bloed, medische producten en cosmetica.  (Wikipedia)

360nu.nl

360nu.nl

GezondheidGezondheid

«   »