Home » Waarom bevat mijn auto steeds meer plastic i.p.v. metaal?

Waarom bevat mijn auto steeds meer plastic i.p.v. metaal?

Gepubliceerd op 28 augustus 2021 om 13:57

Als u uw voertuig in de afgelopen 5 jaar heeft ingeruild voor een gloednieuw model, heeft u waarschijnlijk gemerkt dat uw nieuwe aanwinst veel meer plastic onderdelen heeft dan de auto die u eerder had. Hoewel veel mensen meteen aannemen dat het gebruik van plastic alleen wordt gepromoot om de kosten te verlagen ten koste van de kwaliteit, is de reden anders dan in eerste instantie zou kunnen worden gedacht.

Deze trend is niet exclusief voor de auto-industrie. In vele sectoren is de trend waarneembaar. Ziekenhuizen, defensie, onderwijs, luchtvaart et cetera. Maar waarom dan? Wat is er technisch gezien zo veranderd dat veel bedrijven het metaal omruilen voor (afval) plastic? Lees verder om dit van naderbij te bekijken.

Gewicht

Denk bijvoorbeeld eens aan kogelvrije vesten. Toen deze standaard beschermingsmiddelen (gebruikt door o.a. politieagenten) lang geleden werden geïntroduceerd, werden ze gefabriceerd van metalen die tot veel frustratie de bewegingsvrijheid van de gebruiker behoorlijk beperkte. Ook het hoge gewicht van deze metalen was een groot probleem, niet alleen in bovenstaand voorbeeld maar in in vrijwel alle andere sectoren die produceerde met metalen.

Tegenwoordig wordt o.a. "Kevlar" gebruikt, een bijna ondoordringbaar polymeer dat bijvoorbeeld een kogelschot zonder problemen kan opvangen terwijl de gebruiker de volledige bewegingsvrijheid blijft behouden en niet bezwijkt door het gewicht. Hetzelfde principe geldt ook voor motorvoertuigen, tv-toestellen en huishoudelijke apparaten: ze worden allemaal lichter en dus ook gemakkelijker te hanteren.

Duurzaamheid

Laten we dit illustreren met een ander eenvoudig voorbeeld: Denk eens aan de leidingen van uw huis. De meeste huizen hebben ten minste 4 tot 6 sets leidingen aan de muur: drie voor stromend water, één of meerdere voor elektrische bedrading en één voor bijvoorbeeld telefoonlijnen. Vroeger waren deze leidingen in de meeste huishoudens vaak van metaal. De installatie was weliswaar beschermd, maar de leidingen waren blootgesteld aan roest en corrosie.

De roest en corrosie zorgden voor problemen in het huis, zoals vochtigheid, lekken en nog veel meer ellende. Moderne huizen zijn inmiddels bekleed met plastic buizen, omdat het PVC dat wordt gebruikt, na een paar jaar niet zal vergaan of beschadigd raken. Ditzelfde principe is inmiddels dan ook van toepassing op de meeste slijtage gevoelige of vergankelijke onderdelen die in het huidige technologische tijdperk worden gefabriceerd.

Verbeterde functies

Het is voor diverse industrieën soms een lange weg geweest voordat zij hier achter zijn gekomen, maar de meeste metaalconversies naar plastic onderdelen hebben op de 1e plaats te maken met de verbeterde eigenschappen van veel apparaten.

Veel polymeren die er zijn, hebben uitstekende eigenschappen. Zo verminderen ze het geluid. Het juiste mengsel van verbindingen maken de polymeren producten daarnaast ook nog eens veel duurzamer en dus lichter in gewicht.

En nog een voordeel: Er is geen risico op elektrische schokken, de onderdelen of apparaten zijn bestand tegen hoge temperaturen en ze zijn beschermd tegen chemicaliën en omgevingsfactoren. En niet het minst belangrijke is het feit dat kunststoffen inderdaad veel goedkoper zijn dan welk metaal dan ook, waardoor ze een van de meest wenselijke grondstoffen zijn om mee te werken!

 

Afbeelding; "Afvalauto" LUCA

 

360nu.nl

360nu.nl

AutoAuto

«   »