Home » Holografie eenvoudig uitgelegd.

Holografie eenvoudig uitgelegd.

Gepubliceerd op 29 augustus 2021 om 12:06

Ooit waren hologrammen slechts een wetenschappelijke curiositeit. Maar dankzij de snelle ontwikkeling van lasers zijn ze geleidelijk aan het middelpunt van de belangstelling geworden, zo zie je ze bijvoorbeeld als extra beveiligingsmethode op creditcards en bankbiljetten en in sciencefictionfilms. Uitgevonden in de vroege jaren 1950 door de Hongaars-Britse natuurkundige Dennis Gabor hetgeen hem in 1971 de Nobelprijs voor de natuurkunde opleverde.

Maar wat is holografie dan eigenlijk?

De klassieke holografie maakt tweedimensionale beelden van driedimensionale voorwerpen met een laserstraal die in twee paden wordt opgesplitst. Het pad van één straal, de objectstraal genoemd, verlicht het voorwerp van de holografie met het gereflecteerde licht dat wordt opgevangen door bijvoorbeeld een camera. Het pad van de tweede straal, bekend als de referentiestraal, wordt door een spiegel rechtstreeks op het verzameloppervlak teruggekaatst zonder het onderwerp aan te raken! Simpel gezegd is holografie dus het fotografische proces waarbij licht dat wordt "gebroken" door een voorwerp wordt vastgelegd en op een driedimensionale manier wordt weergegeven. 

Uiteraard is sindsdien de toepassing verder bestudeerd en meer en meer toegepast in natuurkundige onderzoeken. De laatste paar jaar is het natuurkundig fenomeen "herboren" omdat we inmiddels de technieken met behulp van 3D led screens kunnen toepassen voor diverse doeleinden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de buitenreclames die wereldwijd steeds meer worden toegepast met deze holografische technieken. Op de pagina " MEDIA" staan enkele videos hierover. In dit artikel voegen wij daar een voorbeeld aan toe. Kijk zelf maar naar bovenstaande video.

En voor de echte natuurkundigen onder ons die met deze uitleg geen genoegen nemen wordt verwezen naar de ontelbare bronnen op het internet die het hologram fenomeen op een "hoger" niveau uiteenzet. 360nu.nl is er voor iedereen dus we houden het hier enigszins eenvoudig. En dat eenvoudig houden is zeker niet gemakkelijk als het om de werking van een hologram gaat!

 

360nu.nl

360nu.nl


«   »