Home » NASA test 3D-printer om maanstof te printen in de ruimte.

NASA test 3D-printer om maanstof te printen in de ruimte.

Gepubliceerd op 14 september 2021 om 19:03

De Amerikaanse NASA heeft 10 augustus j.l. een 3D printer naar het ISS ( International Space Station ) gestuurd. Uiteraard niet zomaar een 3D printer die u wellicht ook al in huis heeft staan maar een uiterst geavanceerd exemplaar. De printer -gemaakt door het bedrijf "Redwire"-  is namelijk een 3D-printer die maanstof gebruikt om vast materiaal te maken!

Het vrachtruimtevaartuig bracht niet alleen deze high-tech 3D printer naar het ruimtestation maar ook printkoppen, printplaten en de benodigde grondstof om mee te printen. Alles wat benodigd is om een vast materiaal te ontwikkelen dat bestand is tegen buitenaardse invloeden. Zo moet de 3D printer bijvoorbeeld zijn werk kunnen doen zonder zwaartekracht dat namelijk niet aanwezig is op de maan.

 

Echter is de maanstof niet een geheel bekend product waar we al jaar en dag ervaring mee hebben opgedaan. En daarom heeft Redwire uitvoerig getest met een simulant van "maanregoliet", de stof die op de maan van nature aanwezig is. Het is makkelijker om op de maan te printen met een stof die daar al voorkomt i.p.v. vrachten van een op aarde gemaakte stof naar de maan te transporteren. Het kunstmatig vervaardigde maanregoliet moet dus als testmateriaal worden gezien omdat het echte maanregoliet niet zomaar in de benodigde hoeveelheden naar aarde kan worden getransporteerd en dus ook onbetaalbaar is om er hier 3D print-testen mee te doen.

 

Als we weten hoe er met deze kunstmatige stof geprint kan worden, kunnen we ook op de maan met het echte maanregoliet werken is de gedachte. Volgens deskundigen kunnen we met de simulant alvast de benodigde producten printen als basis en voorbereiding op het bouwen op de maan. Maar ook over een planeet als Mars wordt al nagedacht wat de mogelijkheden zijn om er te printen met een "Mars-eigen" stof.

 

Zo kunnen we volgens experts van Redwire naast kleine benodigdheden als fittingen en armaturen ook basisproducten voor wegen en zelfs een landingsbaan realiseren. Ook bouwdelen voor de woonruimtes waar de eerste astronauten zullen verblijven kunnen we op aarde alvast 3D printen en naar het buitenaardse transporteren.

 

360nu.nl

360nu.nl


«   »