Home » Duitsland volgt Nederland met eerste 3D geprint huis.

Duitsland volgt Nederland met eerste 3D geprint huis.

Gepubliceerd op 20 september 2021 om 09:45

Bij onze oosterburen is onlangs inmiddels ook het eerste 3D-geprinte huis opgeleverd en bewoond. Het volledig uit beton geprinte huis staat in het Duitse Beckum. De woning brengt 160 vierkante meter ruimte met zich mee. Ook dit project zal weer een stap naar de toekomst zijn en worden gebruikt als onderdeel van het leerproces en ontwikkeling van het 3D huizen printen wereldwijd. 

 

Met de hulp van de deelstaatregering van Noordrijn-Westfalen werd vorige maand het eerste 3D-huis met succes geprint en opgeleverd. De woning heeft een totaal oppervlak van niet minder dan 160 vierkante meter. De typische rondingen zijn duidelijk waarneembaar zoals we eerder hebben kunnen zien. Duitsland is namelijk niet het eerste Europese land waar een 3D geprint huis is gemaakt en bewoond. In ons eigen Eindhoven was het eerder dit jaar al zover namelijk.

 

Volgens de architect Waldemar Korte was in 8 maanden tijd het huis geheel klaar maar is het doel wel dat het volgende huis in minder dan 5 maanden klaar zou moeten zijn. Ook gaat hij ervan uit dat er dan minder arbeidsuren aan vast zitten dan nu het geval is geweest. Of dit gaat lukken zullen we nog moeten afwachten maar de intentie is natuurlijk prima.

 

De werkzaamheden aan de woning in Beckum zijn gestart in het najaar van 2020 met de hulp van de deelstaatregering van Noordrijn-Westfalen. Er waren veel voorbereidingen nodig. Zo moest de bouwplaats 24/7 worden bewaakt gezien de vele materialen die er lagen opgeslagen. Met het merendeel van deze materialen is nog weinig ervaring opgedaan zodat tijdens de opslag extra maatregelen moesten worden genomen.

 

Net als bij de woning in Eindhoven zijn de muren laagje voor laagje met een soort van slagroomspuit opgespoten. In principe ook niet veel anders dan zoals de "huis, tuin en keuken" 3D printer functioneert. Wel anders is dat bij de professionele 3D betonprinters een soort van groefjes ontstaan in het beton, wat je met andere materialen meestal niet hebt. Of dat mooi of lelijk is? Daar zijn de meningen nog over verdeeld. Voor wat betreft een onlangs geopende 3D beton geprinte fietsbrug zijn er wel enkele negatieve reacties hierover gekomen omdat de groefjes voelbaar zijn in de wielen wanneer over de brug gereden wordt. Dit is echter een huis en geen brug, dus moeten we nog afwachten hoe de groefjes worden "opgepakt" bij het grotere publiek in de nabije toekomst.

 

Deelstaat Noordrijn-Westfalen zegt gelukkig te zijn met de aanwinst en het de investering van 200.000 euro die zij hebben bijgedragen aan het project dat ook zeker waard vindt. De betrokken minister noemde de voordelen op zoals de milieuvriendelijke wijze van bouwen waarbij minder afval ontstaat. Ook het gemakkelijk vernieuwen of opfrissen van de buitenmuren werd als voordeel genoemd.

 

Op de foto is te zien hoe het gehele project moet gaan worden. In ieder geval staat het eerste huis er en wordt er hard gewerkt aan het huis van de buurman. Wellicht dat in de toekomst een dergelijke woonwijk in enkele maanden wordt gerealiseerd. Het zou een hoop problemen oplossen!

 

360nu.nl

360nu.nl


«   »