Home » 3D geprinte koraal-tegels herstellen koraalrif Hong Kong.

3D geprinte koraal-tegels herstellen koraalrif Hong Kong.

Gepubliceerd op 23 september 2021 om 13:53

Architecten en mariene wetenschappers van de Universiteit van Hong Kong hebben samen een nieuwe methode ontwikkeld voor koraalrestauratie door gebruik te maken van speciaal ontworpen 3D-geprinte kunstmatige 'rift-tegels'. Reden hiervoor is om het nog bestaande koraalrif een handje te helpen door hun overlevingskans in de Hoi Ha Wan Marine in de wateren van Hong Kong te verbeteren.

 

Het restauratieproject werd uitgevoerd in opdracht van de "Agriculture, Fisheries and Conservation Department" (AFCD) als onderdeel van het actieve beheer van koraalgemeenschappen in het Marine Park. Gespecialiseerde Architecten en mariene wetenschappers werkten samen om 3D geprinte rif-tegels te produceren die op maat zijn gemaakt om het koraal in het Marine Park te ondersteunen. Het uiteindelijke hoofddoel is natuurlijk om het volledig afsterven van het koraalrif in dit Marine Park te voorkomen. Een goed initiatief.

 

Het Marine Park is een zeer belangrijke omgeving voor de lokale biodiversiteit, die goed is voor meer dan de helft van de rif-koralen in Hong Kong en meer dan wel 100 diersoorten huisvest. In het afgelopen decennium heeft de geleidelijke verslechtering van het ecosysteem in combinatie met een extreme koraalsterfte in 2015 de toekomst van het koraal ecosysteem in ernstig gevaar weten te brengen.

 

In het kader van het project werden in de zomer van 2020 3D-geprinte 'rift-tegels', 3D geprint en ontwikkeld door het, die ruim 38 m2 beslaan, ingezet op een aantal speciaal geselecteerde locaties in het Marine Park. De 3D geprinte rif-tegels zijn speciaal ontworpen om koraalherstel te ondersteunen door een structureel complexe basis te bieden voor koraalaanhechting en om sedimentatie te voorkomen, een van de grootste bedreigingen voor koralen. Ze bieden ankers voor koralen van kansen, d.w.z. losgeraakte koraalfragmenten die waarschijnlijk niet alleen zullen overleven, waardoor ze een tweede kans krijgen om te gedijen.

 

De tegels die met koraalfragmenten zijn voorzien werden in de zomer van 2020 aangebracht. Drie koraalsoorten die historisch gezien veel voorkomen in het Marine Park werden geselecteerd voor dit project waardoor een diversiteit voor meerdere mariene soorten zal ontstaan. Mariene wetenschappers en onderzoekers zullen de prestaties van de geplante koralen op de tegels de komende anderhalf jaar nog nauwkeurig monitoren.

 

De Ca 130 stukken rift-tegels met een diameter van exact 600 mm werden geprint door middel van een 3D printmethode dat met terracotta- klei werkt en vervolgens gebakken op meer dan 1000 graden Celsius. Naast het nieuwe ontwerp van de 3D tegels, zijn de gebruikte materialen ook milieuvriendelijker dan het conventionele gebruik van bijvoorbeeld beton en metaal. De tegels werden bedrukt in een soort klei en vervolgens uitgehard tot terracotta (keramiek) in een speciale oven. Het team is van plan hun samenwerking uit te breiden naar nieuwe ontwerpen met extra functies voor bodemherstel in de regio. Een internationale samenwerking wordt op dit moment eveneens bezien.

 

De deskundigen hopen dat deze nieuwe methode van kunstmatige 3D geprinte rift-tegels zal helpen om wereldwijd koralen te herstellen en ondersteunen om zo de biodiversiteit effectiever te behouden en een essentiële bijdrage te leveren aan de voortdurende wereldwijde inspanningen om de aangetaste koraalrifsystemen te redden.

360nu.nl

360nu.nl


«   »