Home » Hoe onderhoud ik mijn 3D printer?

Hoe onderhoud ik mijn 3D printer?

Gepubliceerd op 27 september 2021 om 11:08

onderhoud 3D Printer

De 3D-printtechnologie verspreidt zich razendsnel over de gehele wereld. Ondanks dit gegeven wordt het adequaat onderhouden van de 3D-printer niet altijd even goed uitgevoerd. Een periodiek onderhoud is echter van cruciaal belang als u wilt dat uw 3D printer naar behoren blijft werken. Hieronder zullen we enkele onderhoudsartikelen bespreken die u in huis moet hebben als 3D printen uw hobby en/of beroep is.

 

Smering.

Smeermiddel is het meest essentiële product dat nodig is voor een lange levensduur van uw 3D-printer. Smeermiddel dient ervoor om de sterkste wrijvingsweerstand te verminderen en zo overmatige slijtage te voorkomen. Vooral de stangen en lagers kunnen niet zonder een goed smeermiddel door hun voortdurende beweging. Als u een keuze moet maken welk smeermiddel u dient aan te schaffen moet u te letten op de hittebestendigheid van het smeermiddel. Het smeermiddel moet bestand zijn tegen zeer hoge temperaturen zodat het niet vloeibaar wordt door de hitte tijdens het 3D printen. Als het vloeibaar zou worden zorgt dit er namelijk voor dat het op het printbed druppelt en het proces  zal onderbreken.

 

Verwijderen van vuil.

Wie een krachtige 3D-printer gebruikt, heeft ook een veel krachtigere reinigingsoplossing nodig. Hiervoor zijn er verschillende vacuümapparaten in de handel die helpen bij het verwijderen van overgebleven poeder en stof. Deze "stofzuigers" bereiken plaatsen van de 3D-printer die u anders niet zou kunnen bereiken. Ze voorkomen ook de recirculatie van de vervuilende stoffen door de lucht, dat gevaarlijk kan zijn bij inademing voor mens en dier.

 

Reinigingsgereedschap.

Na elke paar afdrukcycli moet een grondige reiniging worden uitgevoerd. Afhankelijk van hoe u de 3D-printer gebruikt, is het ook mogelijk om het schoonmaakschema daarop af te stemmen. Het belangrijkste punt van een grondige reiniging is dat deze zich richt op de verborgen delen van de machine waar u anders geen toegang toe zou hebben tijdens het normale gebruik.

Voor de elektronische borden en ventilatoren heb je een eenvoudige borstel nodig voor de elektronische borden en een pluisvrije doek voor de ventilatoren. Een diepere reiniging als deze kan helpen om de ophoping van stof te elimineren, wat kan leiden tot storingen en prestatieproblemen. Net als bij computeronderhoud is het belangrijk dat u geen metalen sierraden aan uw handen draagt. Naast het feit dat deze hinderlijk kunnen zijn tijdens het onderhoud, kunnen ze ook kortsluiting veroorzaken aan de elektronische delen van de 3D printer. 

 

Inbussleutel en steeksleutels.

Inbussleutels en steeksleutels zijn essentieel voor het onderhoud van een 3D-printer. 3D-printers bevatten vaak een groter aantal zeshoekige inbusbouten die alleen met een inbussleutel kunnen worden verwijderd. Het is daarom een ​​goed idee om er een set van te hebben, want ze zijn handig als u de 3D-printer grondig wilt reinigen.

Verstelbare sleutels vergemakkelijken het verwijderen van schroeven met een zeshoekige kop. Deze sleutels kunnen ook worden gebruikt tijdens het verwijderen van bijvoorbeeld de sproeikop en het verwarmingsblok.

 

Reinigen van het filament.

Het filament kan statisch worden geladen en uiteindelijk allerlei soorten water, stof en vuil verzamelen, afhankelijk van hoe lang het ongebruikt heeft gestaan. Een filamentreiniger verwijdert al dit stof en vuil om ervoor te zorgen dat het filament schoon is wanneer het de extruder (spuitkop) binnengaat. Dit helpt het mondstuk van de 3D-printer te beschermen, waardoor de levensduur wordt verlengd. Goed voor de 3D printer en fijn voor uw portemonnee! Reinigingsfilamenten zijn met name van cruciaal belang voor degenen die verschillende materialen gebruiken. Ze worden gebruikt om restmateriaal uit de 3D-printer te verwijderen om ervoor te zorgen dat het bij de volgende run niet vastloopt. Het resultaat is het fijner en soepeler lopen van het printmechanisme en niet geheel onbelangrijk, een langere levensduur door minder wrijving en vastlopers.

 

Kortom, als u wilt dat uw 3D-printer goed blijft werken en langer meegaat, zult u regelmatig onderhoud dienen te plegen. De juiste middelen en gereedschappen zijn daarbij van uitermate groot belang. Ondanks u deze kosten moet maken zult u snel ondervinden dat het zich dubbel en dwars terugverdient!

 

360nu.nl

360nu.nl


«   »