Home » 3D geprinte pleister effectiever dan Covid-vaccin.

3D geprinte pleister effectiever dan Covid-vaccin.

Gepubliceerd op 29 september 2021 om 19:32

Sinds de opkomst van de recente wereldwijde pandemie hebben onderzoekers over de hele wereld nieuwe medische interventies bedacht om het virus te bestrijden. Een dergelijke interventie is ontstaan ​​door een samenwerking tussen wetenschappers van Stanford University en de University of North Carolina in Chapel Hill. Het team van onderzoekers heeft een 3D-geprinte vaccinpleister ontwikkeld die een grotere virale bescherming biedt in vergelijking met een traditioneel vaccin dat via een injectiespuit wordt toegediend. Vanwege de grote immuun-cellen van de huid zorgt het rechtstreeks aanbrengen van de vaccinpleister op de huid voor een verbeterde immuunrespons.

Het team van microbiologen en chemische ingenieurs verbetert bestaande RNA-vaccins, zoals de Pfizer en Moderna COVID-19-vaccins, met behulp van micronaaldpleisters. "Door deze technologie te ontwikkelen, hopen we de basis te leggen voor een nog snellere wereldwijde ontwikkeling van vaccins, in lagere doses, op een pijn- en angstvrije manier ", zegt de hoofdonderzoeker en tevens hoogleraar in de geneeskunde en chemische technologie aan de Stanford University.

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat de vaccinpleister een significante respons veroorzaakte van T-cellen en antigeen-specifieke antilichamen, die wel 50 keer groter was dan een traditionele injectie onder de huid. Bovendien hoeven de 3D-geprinte vaccinpatches niet gekoeld te worden bewaard en zijn er geen deskundigen nodig om het vaccin te zetten. Omdat de pleister zelf toegediend kan worden, denken de onderzoekers ook dat dit ertoe zal leiden dat nog meer mensen het vaccin gaan gebruiken. Of dit zo is valt nog te bezien natuurlijk, maar het is zeker kansrijk te noemen.

De onderzoekers gebruikten hele kleine 3D-geprinte naalden, bevestigd aan een polymeerpleister die net genoeg door het huidoppervlak dringt om het vaccin af te geven aan de bloedbaan. Met behulp van 3D-printen kunnen deze zogeheten micronaalden precies worden aangepast om een ​​groot aantal "vaccinpleisters" te ontwikkelen voor diverse ziekten zoals de griep, hepatitis (leverontsteking) en dus ook COVID-19. "Onze aanpak stelt ons in staat om de micronaalden direct in 3D te printen, wat ons veel ontwerpvrijheid geeft om de beste micronaalden te maken vanuit een prestatie- en kostenoogpunt ", legt weer een andere hoofdonderzoeker bij de afdeling Microbiologie en Immunologie in de UNC School of Medicine uit. De micronaalden zijn gemaakt aan de Universiteit van North Carolina met behulp van een uiterst geavanceerde 3D-printer.

Het gaat dus snel met de ontwikkelingen omtrent het bestrijden van het Covid-19 virus. Dit alles is in minder dan 2 jaar na de uitbraak gepresteerd. Meestal gaan hier vele jaren meer over heen. Er is dus veel mogelijk als er grote belangen bij zijn gediend. Die conclusie mogen we zeker trekken.

 

360nu.nl

360nu.nl


«   »