Home » 3D-geprinte replica van standbeeld Michelangelo op Dubai World Expo.

3D-geprinte replica van standbeeld Michelangelo op Dubai World Expo.

Gepubliceerd op 7 oktober 2021 om 17:56

De Expo 2020 heeft dit weekeinde dan toch haar deuren geopend. Door de pandemie werd het evenement vorig jaar maart uitgesteld. Maar er is commotie! Een replica van het beroemde standbeeld van Michelangelo ("David") dat vanuit Italië naar de Dubai Expo  2020 is gestuurd, is gedeeltelijk bedekt om zijn "bescheidenheid" te beschermen. De 5 meter en 17 cm. hoge kopie van de naakte man veroorzaakte enorme verlegenheid toen de Emiraten de wereldtentoonstelling bezochten, zei een Italiaanse bron in gesprek met de krant La Republica. Het originele standbeeld "David" staat overigens in het schitterende Florence, Italië.

 

De Italianen besloten het beeld in een zuil te plaatsen met de geslachtsdelen bedekt met een stenen plaat toen de Expo dit weekend werd geopend. "We hebben zelfs overwogen hem een ​​onderbroek aan te trekken of het standbeeld te verwisselen, maar het was te laat", zei een Italiaan in de Verenigde Arabische Emiraten tegen La Republica. "We begrepen pas laat dat het een vergissing was om een ​​standbeeld van een naakte man naar de Verenigde Arabische Emiraten brengen."

 

Artistiek directeur van het Italiaanse Pavillon in Dubai, Davide Rampello, ontkende berichten dat de doofpotaffaire te maken had met de censuur van de Emiraten op openbare naaktheid. Hij noemde de beslissing een "unieke oplossing" waardoor bezoekers oog in oog konden komen met David bij het betreden van een uitkijkplatform. Rampello voegde eraan toe dat het publiek op de begane grond alle beelden zou kunnen zien. Maar dit niveau is echter alleen toegankelijk voor eregasten. De Italiaanse kunstcriticus Vittorio Sgarbi zei echter dat de doofpotaffaire "grotesk en belachelijk" was, en waarde moesten behouden aan de Italiaanse cultuur en religie, aldus Sgarbi.

 

De kopie van het beroemde werk, oorspronkelijk vervaardigd door Michelangelo Buonarroti (1475 - 1564) in het begin van de 16e eeuw (1501-1504), werd gemaakt met laserscans en een 3D-printer en vervolgens bedekt met marmerstof. Het beeldt de Bijbelse held David af die zich voorbereidt om tegen Goliath te vechten en werd naar Dubai gebracht als een topstuk voor in het Italiaanse Pavillon. 

 

De Expo biedt onderdak aan meer dan 190 landen in een poging om wereldwijde innovatie, cultuur en creativiteit te laten zien. Mensenrechtenorganisaties hebben echter opgeroepen tot een boycot van de 35e Expo vanwege de mensenrechtenschendingen in de Verenigde Arabische Emiraten. Rechtengroep "Detained International" vertelde "The New Arab" dat de glamour van de Expo niet mag afleiden van de mensenrechtenschendingen in het land en de "hypocrisie" van de regering. 

 

De Expo in Dubai duurt tot 31 maart 2022.

 

360nu.nl


«   »