Home » PORSCHE LANCEERT 3D-GEPRINTE AANPASBARE KUIPSTOEL.

PORSCHE LANCEERT 3D-GEPRINTE AANPASBARE KUIPSTOEL.

Gepubliceerd op 22 oktober 2021 om 12:51

Autofabrikant PORSCHE heeft een nieuwe 3D-geprinte kuipstoel gefabriceerd, waarvan sommige delen tijdens de bouw-fase kunnen worden aangepast aan de individuele wens(en) van de bestuurder. Dit is mogelijk gemaakt door de onderdelen met een 3D printer te fabriceren.

 

De instelbare sportkuipjes zijn een doorontwikkeling van het ontwerp van de al bestaande Porsche stoelen, zoals die als extra opties al te vinden waren in bepaalde modellen zoals de 911 en de 718  Porsche's als "Boxster" en "Cayman". Echter de vernieuwde technologie zit in de "dubbellaags-constructie" van zowel de zitting als de rugleuning van de stoel.

Tussen de verstevigingen van de buitenzijde waar de bestuurder zit, ligt een standaard polypropyleen basis-laag. Daaraan gekoppeld is echter een "ademende" comfort laag aangebracht van een op polyurethaan gebaseerd traliewerk met behulp van een 3D-printer. Deze laag kan worden gespecificeerd in drie niveaus van stevigheid - zacht, medium en hard - afhankelijk van de voorkeuren van de koper. Het ventilatiesysteem draagt eveneens bij aan een aangenaam klimaat binnen de auto, daar het verkoelend werkt.

 

De ergonomische stoelen zijn bekleed met "Race-Tex", een soort antislipmateriaal waaruit twee delen zijn gesneden om de onderliggende technologie te showen. Deze kuipjes kunnen bovendien worden geleverd in een reeks Porsche-kleuren, waaronder Black, Racing Yellow en Guards Red om ofwel een eenheid met de carrosserie te vormen of om een ​​kleur- en contrastrijk interieur  te geven.

 

Het ontwerp voor de stoelen, die ongeveer 9% lichter zijn dan de reeds bestaande exemplaren, is ontwikkeld op basis van feedback die o.a. is verkregen op de Nürburgring-circuitdagen in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts.

De gezaghebbende Porsche-testrijder Lars Kern zei: "Tijdens de eerste testritten was ik onder de indruk van de ergonomie - de iets lagere zitpositie en verbeterde dijsteun zijn vergelijkbaar met wat je krijgt van een stoel in een raceauto. Ook de passieve ventilatie is indrukwekkend.

 

De high-tech stoelen zijn momenteel te koop als "achteraf-optie via Porsche's officiële onderdelenwinkel, maar vanaf februari zullen ze een optie zijn op nieuwe 911- en 718-modellen. De nieuwe stoelen kunnen dus achteraf worden gemonteerd op Porsche's die al een kuipstoel hebben, inclusief de laatste generaties 911 en 718 - maar ook de  992 en 981 zijn genoemd. Een aantal modellen zijn zelfs geschikt voor verschillende versies kuipstoelen tussen de bestuurder en passagier. Maatwerk dus.

 

Het bedrijf is van plan om 3D geprinte kuipstoelen exact op het individuele lichaam van de bestuurder en eventueel passagier te fabriceren middels 3D printtechnologie. 

 

De prijzen voor de nieuwste 3D-geprinte kuipstoelen starten vanaf Ca € 2700,-

360nu.nl

360nu.nl


«   »