Home » Politie vindt 3D printers voor vuurwapens.

Politie vindt 3D printers voor vuurwapens.

Gepubliceerd op 13 november 2021 om 11:35

Al eerder heeft 360nu.nl een artikel gewijd aan het fabriceren van vuurwapens en onderdelen daarvan met 3D printers.

Rotterdamse Politie vindt negen 3D-printers, waarmee vuurwapens werden gemaakt.

In een pand in Rotterdam heeft de politie negen 3D-printers gevonden waarmee onderdelen voor vuurwapens werden gemaakt. Het is niet de de eerste keer dat de politie 3D printers aantreft voor dit doeleinde maar wel dat een complete werkplaats wordt ontmanteld met zoveel 3D printers bij elkaar.


Het begon afgelopen woensdag toen ter hoogte van de A4 drie personen werden aangehouden. De betreffende auto werd aan de kant gezet vanwege een lopend onderzoek door de politie. In het voertuig vonden de agenten een echt vuurwapen en daarop werd besloten de woning van een van de drie verdachten, een man van 30 jaar uit Rhoon, volledig te onderzoeken. In de woning troffen de politieambtenaren maar liefst negen 3D-printers aan die op dat moment onderdelen van vuurwapens aan het printen waren. Op heterdaad betrapt dus. Daarnaast vonden de agenten in het pand ook nog eens tientallen onderdelen voor vuurwapens die al klaar waren voor het gebruik in de wapens.


Het is in Nederland - zoals gezegd- niet eerder voorgekomen dat de politie een "werkplaats" met 3D-printers in deze hoeveelheid aantrof. Het zelf maken van vuurwapens door middel van 3D-printers is echter geen compleet nieuw verschijnsel: In augustus van dit jaar, werd eveneens een 30-jarige man aangehouden in dezelfde plaats, die in het bezit bleek van een eigenhandig gemaakt vuurwapen. De recente vondst wordt op dit moment door de Landelijke Eenheid en samenwerkende partners van de politie onderzocht. Uit dit onderzoek zijn nog geen bevindingen bekendgemaakt in de media.

Uiteraard nemen de politie en het Openbaar Ministerie de kwestie hoog op. De 3D geprinte wapens kunnen namelijk net zo dodelijk zijn als echte exemplaren. Wie thuis een 3D-printer heeft, en dat zijn er al veel, kan met veel gemak een vuurwapen maken met zogenaamde blauwdrukken die op internet zijn te vinden. De wapens zijn van kunststof en kunnen in enkele minuten in 3D geprint worden. Begin volgend jaar verschijnt er een rapport in het openbaar over de 3D-geprinte vuurwapens.

Tot slot! Het 3D printen van (vuur)wapens en onderdelen daarvan is - net als het bezit en gebruik ervan- in Nederland strafbaar en slechts voorbehouden aan de door de overheid bepaalde personen zoals politieambtenaren en militairen! Doe het dus nooit maar laat het over aan fabrikanten die daar wettelijk toe zijn bevoegd. Een gewaarschuwd mens telt voor twee zullen we maar zeggen! Een beeldje of een miniatuur 3D printen is daarnaast ook nog eens wél leuk om te doen.

 

360nu.nl

360nu.nl


«   »