Home » Amerikaans bedrijf 3D print geheel park in China.

Amerikaans bedrijf 3D print geheel park in China.

Gepubliceerd op 16 november 2021 om 11:40

The Shenzhen World Exhibition & Convention Center (SWECC)

Het Californische 3D-printbedrijf Advanced Intelligent Construction Technology (AICT) heeft onlangs laten weten dat het naar eigen zeggen 's werelds eerste 3D-geprinte openbare park heeft gebouwd tijdens het Chinese Shenzen World Exhibition and Convention Centre.

Met een oppervlakte van ruim 5.500 vierkante meter beschikt het park volgens AICT over Ca 2.200 3D-geprinte elementen. AICT's 3D-printtechnologie voor de bouwsector omvat geavanceerde robot-technieken, zeer hoogwaardige materialen en een parametrisch ontwerp om grootschalige structuren te creëren. Voorbeelden van deze structuren zoals in het park zijn gebouwd betreffen o.a. zitbankjes, looppaden, bloembakken, sier-ornamenten en andere afbakeningen.

Het gebruikte 3D-geprinte beton bestaat voor bijna de helft uit zand dat lokaal kan worden gewonnen, wat bespaart op transportkosten en de bijbehorende koolstofemissies. De technologie van AICT drukt het betonmateriaal ook alleen op de vereiste plaatsen af, berekend door een specifiek algoritme om de hoeveelheid beton en bijbehorend afval drastisch te verminderen. In vergelijking met gewapend beton is 3D-geprint beton vele malen goedkoper. Exacte cijfers naar het gebruik van gerecyclede materialen bij 3D-constructieprinten zijn tot nu toe helaas beperkt gebleven. 

Volgens de onderzoekers biedt beton gemaakt met gerecyclede materialen uit bouw- en sloopafval vergelijkbare eigenschappen als conventioneel beton. En er is nog een voordeel. Het geheel is volgens het bouwteam in nog geen 3 maanden geheel afgerond. "Provincies en gemeenten kunnen aantrekkelijke en gastvrije openbare parken en andere recreatiegebieden bouwen tegen een fractie van de gebruikelijke prijs", aldus AICT.

Het Amerikaanse bedrijf claimt voorop te lopen met deze ontwikkelingen en bij te dragen aan een gezonde leefomgeving.

360nu.nl


«   »