Home » 3D karikatuur van deze week.

3D karikatuur van deze week.

Gepubliceerd op 28 november 2021 om 16:15

Deze week hebben wij gekozen voor één van de grootste, dan wel niet dé grootste wereldleider op dit moment. We hebben het dan over de Chinese president Xi Jinping (Peking, 15 juni 1953). Hij is een Chinees politicus. Sinds november 2012 secretaris-generaal van de Communistische Partij van China en sinds maart 2013 president van de Volksrepubliek China.

Onder Xi's leiderschap heeft de Chinese econome een enorme groei doorgemaakt. Maar er is ook een keerzijde van dit positieve feit. Zijn presidentschap wordt sinds zijn aantreden gekenmerkt door een sterk totalitaire signatuur, met name door de veelvuldige censuur die hij in het land toepast. Ook is hij de eerste Chinese leider sinds Mao Zedong die een persoonlijkheidscultus liet opbouwen rond zichzelf en liet de maximumtermijn voor het presidentschap afschaffen, waardoor hij president voor het leven kan zijn. Door politieke en academische waarnemers wordt hij vaak omschreven als een dictator of een autoritaire leider, daarbij verwijzend naar een toename van censuur en massasurveillance, een verslechtering van de mensenrechten, de ontwikkeling van de persoonlijkheidscultus om hem heen, en het opheffen van termijnen voor het leiderschap onder zijn ambtstermijn.

Geboren in Peking als zoon van een communistische partijfunctionaris verbleef Xi-Jinping een aantal weken bij een agrarische familie. Hier heeft hij ervaren wat de Amerikaanse droom is. De "Chinese droom" (die vanaf 2013 door de partij wordt gebruikt) is daar ook aan ontleend. Xi's politieke carrièrecleidde tot het partijleiderschap in de oostelijke provincies van het land, via deze naar zijn functie als eerste secretaris van de Communistische Partij van China en in maart 2008 als vicepresident van de Volksrepubliek.

Zijn interne beleid wordt gekenmerkt door de strijd tegen corruptie in het land maar vooral ook binnen zijn eigen partij. Eenmaal "veroordeeld" wordt men soms jarenlang opgesloten zonder enige vorm van een rechtsproces.

Xi-Jinping is er van overtuigd dat Taiwan weer bij China "moet en zal" horen en benadrukt regelmatig dat hij buitenlandse bemoeienissen rond Taiwan niet tolereert, omdat het een binnenlandse aangelegenheid betreft. De Taiwanese president Tsai Ing-wen zegt echter als reactie dat Taiwan nooit een onderdeel zal worden van één groot China. Op dit moment zijn de spanningen rondom deze kwestie helaas weer op een hoogtepunt gekomen waarbij vele landen hun mening laten blijken.

Op 31 december 2019 maakte de Chinese overheid officieel melding bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over een aantal gevallen van een op longontsteking lijkende ziekte. De ziekte werd later geïdentificeerd als SARS-CoV-2, een nieuw coronavirus. Internationaal worden op dit moment beschuldigingen geuit dat Jinping de uitbraak té laat heeft gemeld en hij artsen die al op de hoogte waren van de uitbraak de "mond heeft gesnoerd" zoals ook het geval met kritische journalisten het geval zou zijn.

Extern probeert de partij onder leiding van Xi zijn ideologische greep op de Chinese samenleving te vergroten, onder meer door activisten, advocaten en journalisten die zich niet aan de partijlijn conformeren aan te pakken. Ook de controle op het internet door de Chinese overheid, onder meer door internetcensuur, is onder Xi steeds verder toegenomen. Daarnaast wordt de druk op het christendom en de islam in China steeds hoger onder het beleid van Xi.

Xi is getrouwd en heeft één dochter welke is afgestudeerd in psychologie en de Engelse taal aan de Harvard Universiteit in de Verenigde Staten van Amerika.

 

360nu.nl zet elk weekend een "3D" karikatuur van een bekend persoon op de site. De karikaturen kunnen zowel in een handgetekende 3D style zijn gecreëerd als met de computer 3D gegenereerd zijn. (digital 3D graphics). Een mix daartussen is ook mogelijk. 

 

Bron afbeeldingen: Pinterest / tekst: Wikipedia

Karikatuur gemaakt door: onbekend

 


«   »