Home » 3D karikatuur van deze week,

3D karikatuur van deze week,

Gepubliceerd op 5 december 2021 om 12:37

Ook deze week weer een wereldleider van formaat, wellicht nog wel de meest invloedrijke persoon ter aarde. We gaan hiervoor een stukje naar de noordelijke sferen en komen uit bij de leider van de voormalige Sovjet Republiek, het huidige Rusland, Vladimir Putin.

Vladimir Vladimirovitsj Putin is zijn volledige naam. Hij is geboren in Leningrad (Het huidige Sint- Petersburg in Rusland) op 7 oktober 1952 en is een Russisch politicus en huidig president van Rusland.

Zowel "Poetin" als "Putin" kunt u als schrijfwijze tegenkomen en dat komt doordat het Russisch alfabet niet dezelfde karakters heeft dan ons A-Z alfabet. In Nederland wordt zijn naam dan ook als "Poetin" geschreven terwijl internationaal vaak "Putin" wordt gebruikt. In het Russisch wordt het geschreven als "Владимир Владимирович Путин". 

Zijn vader Vladimir diende in de Sovjetmarine en daarna in de gevreesde geheime dienst NKVD onder Jozef Stalin. Poetin volgde zijn opleiding aan de Universiteit van Leningrad. In 1975 ging hij werken voor de KGB, waar hij in de buitenlandse inlichtingendienst terechtkwam. Na het opdoeken van de KGB-dependance en bijbehorende gevangenissen in de DDR, eind 1990, keerde hij terug naar Leningrad.

Op 26 maart 2000 won hij de presidentsverkiezingen. Op 16 maart 2004 werd hij herkozen. Op 4 maart 2012 won Poetin wederom de presidentsverkiezingen nadat hij volgens Russisch recht verplicht was het stokje voor een aantal jaren over te dragen aan zijn collega Medvedev. In december 2017 stelde Poetin zich alweer herkiesbaar voor de presidentsverkiezingen in 2018. In maart kreeg hij 76% van de stemmen en kon hij zijn vierde termijn starten.

In 2005 zei hij tegen het Russisch parlement; "De ineenstorting van de Sovjet-Unie was de grootste geopolitieke ramp van de 20e eeuw." Sinds 2000 is Poetin ononderbroken praktisch gezien dé machthebber van Rusland en gedurende deze tijd heeft hij gestaag zijn greep op het land verstevigd. Met een geschat vermogen van meer dan 200 miljard Amerikaanse dollars is hij één van de rijkste mensen ter aarde. 

Poetin wordt door zijn politieke tegenstanders bekritiseerd en beschuldigd van het vestigen van een nieuwe dictatuur in Rusland na de val van de vorige Sovjetdictatuur. Er is kritiek op de onderdrukking van de persvrijheid en het harde optreden tegen betogingen en opstanden tegen het regeringsbeleid. Ook wordt hij bekritiseerd vanwege de grote corruptie onder zijn bewind en de grote armoede waarin veel Russen leven. 

Heel opmerkelijk te noemen is dat Poetin sinds 2012 een onafhankelijk politicus is, dus geen lid meer van een politieke partij. Door Poetins vermeende zelfverrijking, de verdenking dat tegenstanders die zijn machtspositie betwisten of in gevaar zouden kunnen brengen het zwijgen op te leggen, de beïnvloeding van van pers, media en rechtspraak en de mogelijke aanwijzingen van persoonsverheerlijking, zijn er critici die Poetin steeds meer vinden voldoen aan het beeld van een frauduleus maar democratisch gekozen dictator. Mensenrechtenorganisaties bekritiseren dit huidige Russische regime en menen dat er sprake is van corruptie, vervolging, opsluiting en moord op politieke tegenstanders, beperkingen van de persvrijheid, gebrek aan vrije en eerlijke verkiezingen.

Poetin is in 2014 gescheiden van zijn toenmalige echtgenote en heeft twee dochters. Eén van zijn dochters is volgens diverse media gehuwd met een Nederlander en zou hebben gewoond in Voorschoten.

Met dank aan de maker van deze zeer treffende 3D karikatuur!

 

 

360nu.nl zet elk weekend een "3D" karikatuur van een bekend persoon op de site. De karikaturen kunnen zowel in een handgetekende 3D style zijn gecreëerd als met de computer 3D gegenereerd zijn. (digital 3D graphics). Een mix daartussen is ook mogelijk. 

 

Bron afbeeldingen: Pinterest / tekst: Wikipedia

Karikatuur gemaakt door: Israel Oliveras

 

 

360nu.nl


«   »